Alapozó fejlesztés

A foglalkozást Szalainé Pongrácz Andrea tanító, nyelv- és beszédfejlesztő pedagógus és alapozó fejlesztő tartja.

Komplex, mozgásfejlesztésen alapuló, idegrendszeri érést elősegítő foglalkozás, mely során újra végigvezetjük az ép intellektussal, és ép mozgásszervvel rendelkező gyermeket korai mozgásfejlődésén, lehetőséget adva az agynak a hiányosságok pótlására, az idegpályák közti új kapcsolatok kiépítésére. Biztosítjuk a megfelelő mennyiségű és minőségű ingerületet az agy éretlen területein.

A fejlesztés során végzett gyakorlatok nem okoznak nehéz fizikai megterhelést. Hatásosan fejlesztik a számolási, az olvasás- és írásnehézséggel küzdő gyerekeket, az iskolához még éretlen vagy mozgásfejlődésükben elmaradt óvodásokat. A gyakorlatok sorával az iskolaérettséget is elő lehet segíteni. Az eredményesség hetente minimum két foglalkozást igényel. A foglalkozások időtartama 60 perc.

Kiemelten fontos a korai felismerés. A fejlesztést egy speciális felmérés előzi meg, mely során megpróbáljuk kideríteni, hogy mi okozza a hiányosságokat, s amely irányt ad a foglalkozások anyagának összeállításában. A változások már néhány hónap után jelentkezhetnek: jobban tud figyelni, aktívabb és kitartóbb lesz, mozgása pontosabbá válik, önértékelése javul.

Hogyan zajlik?

A fejlesztés 7-10 éves korosztálynak javasolt, hetente több alkalommal, ezzel biztosítva az elegendő inger felvételét és eleget téve az eredményesség legfontosabb feltételének, a rendszerességnek. Az alapozó fejlesztés gyakorlatai nem pusztán egyszerű tornagyakorlatok. A gyerekek a feladatvégzés közben sokszor logikai feladványokat oldanak meg, mondókát, verset mondanak, tehát koncentrációt igénylő kihívásokkal is megbirkóznak. A mozgásfejlesztés kiegészül egyéb pedagógiai módszerekkel, úgymint idő, tér, emlékezet, hallás- és beszédészlelés, -értés fejlesztése. Alapja a nagymozgások, az egyensúly, illetve a rugalmasság gyakorlatai, ami párosul ritmussal, finommotorikával és keresztmozgásokkal.

Mikor keressen bennünket?

  • mozgáskoordinációs problémák, izomtónus-eloszlási problémák esetén: hamar elfárad, laza izomtónus jellemzi
  • elmaradt beszédfejlődés, artikulációs zavarok esetén: beszédészlelés, -értés jelentősen elmarad az életkori átlaghoz képest, kommunikáció gyengesége miatt önbizalomhiány, önértékelési probléma jellemzi
  • figyelemkoncentrációs problémák miatt: nem képes hosszú távon egy dologra koncentrálni
  • iskolai problémák, nehézségek miatt: a térbeli és síkban való tájékozódás gyengesége, előfordulhat tanulási nehézségek, zavarok kialakulása.

A foglalkozásokon a csoport létszáma korlátozott, ezért előzetes bejelentkezés szükséges a következő e-mail-címen: csipicsupi.mesemuhely@gmail.com vagy az alábbi telefonszámon: +36-70/334-8482.

Foglalkozás- típusok:
Létszám/ foglalkozásGyakoriságIdőtartam/ foglalkozásÁrak/fő
Mozgásállapot felmérése***
1 gyerek +
1 szülő
fejlesztési időszak elején és végén60+15 perc4.000 Ft
Írásbeli szakvéleményfejlesztési időszak elején és végén2.500 Ft/db
Alapozó mozgásfejlesztés (5–8 éveseknek)max. 5 főheti kettő alkalommal50 perc+ajándék 15 perc játszóház-használat4 alkalmas bérlet 14.000 Ft

*** Mozgásállapot felmérése előzetes időpont-egyeztetés alapján.

Az időpontok most még tájékoztató jellegűek, megváltoztatás jogát fenntartjuk!